Aamun karsinnoissa ei suuria yllätyksiä

Miehissä karsinnan 1. ryhmän nopein oli maajoukkuesuunnistaja Miika Kirmula, joka arvokisavuonna on saatu mukaan myös sprinttikisoihin. Odotetusti erävaiheessa nähdään myös myös Otto Kaario (HS), Touko Seppä (TuS) ja Eero Heinonen (MS Parma). Jatkoon pääsi myös konkari Jussi Suna (TuMe) ja jaetulta 10. sijalta vasta 18-vuotias Hiidenkiertäjien Hannes Nikkinen sekä järjestävän seuran Anton Salmenkylä. Tämän erän juoksijoista pettynein lienee Topias Arola, jonka päivä jatkuu B-finaalissa. 

2. karsintaryhmän kärkipaikan jakavat samalla ajalla OK77:n Emil Sevelius ja IkNV:n Teemu Oksanen. Kolmanneksi itsensä kiilasi EM-hopeamitalisti Tuomas Heikkilä ja neljänneksi Suomessa asuva ranskalaishuippu Maxime Rauturier. Heikkilän lisäksi tästä ryhmästä jatkoon menivät järjestävältä seuralta Olli Ojanaho (5.) sekä Jussi Raasakka (8.) Mielenkiintoinen nimi jatkoeriä silmällä pitäen on myös japanilaisvieras Hiroki Komaki.

Kolmannessa karsintaryhmässä MS Parman Akseli Ruohola antoi myrskyvaroituksen voittamalla toiseksi tullutta Aarni Ronkaista 16 sekuntia. Kolmanneksi sijoittui Aaro Aho, neljäs oli TuMe:n Samu Heiska ja saman seuran Ruslan Glebov nähdään erissä myös. Ahon perhe sai tästä erästä finaaliin myös toisen juoksijan, kun veljeksistä nuorin, Rauli, oli 7. Rasti-Jussien Mikko Patana nappasi viimeisen jatkopaikan voittamalla sekunnilla nuoren Vinski Malisen, joka kohtalona oli olla ensimmäinen karsiutuja tässä ryhmässä.

Naisten puolella Suunta Jyväskylä hallitsi 1. karsintaryhmää. Ennalta jo kovaksi arvioitu Tereza Janosikova voitti, Veera Klemettinen oli toinen ja hienoinen yllättäjä Matilda Latvala kolmas. Muista jatkoon menijöistä mainittakoon SK Pohjantähden Sofia Haajanen (4.), Norjassa vaikuttava Anu Tuomisto (5.) sekä vasta 18-vuotiaat EsSu:n Elli Punto (5.) ja JRV:n Heta Virkajärvi (9.). Helsingin Suunnistajien Emilia Tala jäi 13:nnella sijallaan harmillisesti erävaiheen ulkopuolelle.  

Karsinnan 2. ryhmässä tutut nimet valloittivat tuloslistan kärkisijat. Venla Harju voitti, Evely Kaasiku oli toinen ja Kangasala SK:n Maiju Oksanen kolmas. Kirkkaasti tiensä jatkoon selvittivät myös EsSu:n Inari Karppinen (4.), Lynxin Aino Mänkärlä (5.) sekä Kalevan Rastin Iida Haapala (6.).

Kivikovan kolmannen karsintaryhmän voiton vei niukasti LS-37:n Karoliina Ukskoski ennen TP:n Venla Taulavuorta. Maija Sianoja oli kolmas Marika Teinin ja Inka Nurmisen jakaessa neljännen sijan. HS:n Milla Mattila selvitti tiensä eriin myös ja viimeiseen jatkopaikkaan tarrasi kiinni Saila Kinni. 

18-vuotiaiden karsinnoissa merkillepantavaa on 15-vuotiaiden vahvat suoritukset, sillä molemmat 1. karsintaryhmät voitti vuonna 2009 syntynyt urheilija, pojissa Rasti-Kurikan Joakim Savinainen ja tytöissä EsSu:n Anni Jantunen. Muita karsintaryhmiensä voittajia olivat Eero Sorsa (KR), Santeri Kallio (KoS), Siiri Halkilahti (AngA) sekä Martta Lehtinen (AngA).

Teksti: Riikka Ahoniemi