Kisapäivä etenee kohti huipentumaa

Välierät

Miesten ensimmäiseen välierään Akseli Ruohola ja Eero Heinonen lähtivät ennakkosuosikkeina, mutta Aaro Aho näytti juoksuvoimansa ja pisti pelin tiukaksi. Muiden pummatessa alkumatkasta Aho käytti tilanteen hyväkseen ja pääsi kärkeen. Akseli Ruohola kuittasi kuitenkin erävoiton ja aivan viimeisillä metreillä Heinonenkin pääsi vielä Ahon ohi finaalin yhden sekunnin turvin.

Toisesta välierästä odotettiin tasaväkistä taistelua Miika Kirmulan ja Aarni Ronkaisen kesken, joita Maxime Rauturierin arveltiin kovimmin haastavan. 19-vuotiaiden maastojuoksun tuore sm-pronssimitalisti Hannes Nikkinen jatkoi kuitenkin hienoa päiväänsä ja taisteli vahvasti finaalipaikasta, mutta joutui vielä toteamaan pääsarjalaiset kovemmaksi. Finaaliin tästä välierästä menivät siis Kirmula ja Rauturier, Nikkisen jäädessä finaalipaikasta 4 sekuntia. Aarni Ronkainen oli neljäs.

Miesten kolmas välierä ei yllätyksiä tarjonnut. Ennakolta kovimmiksi arvioidut Tuomas Heikkilä ja Teemu Oksanen olivat juuri niin vahvoja kuin osattiin odottaakin ja heille tästä erästä ansaitut finaalipaikat. Severi Kymäläinen oli kolmas ja Otto Kaario neljäs. 

Naisten ensimmäisessä välierässä Karoliina Ukskoski ja Elli Punto valitsivat radan, joka miesten välierissä oli osoittautunut huonoksi valinnaksi. Muiden pummatessa kaksikko kuitenkin otti letkan kiinni ja lopusta saatiin knock-out -kisa parhaimmillaan. Kolme kärkijuoksijaa tuli maaliin sekunnin sisällä, mutta lopulta maalikamerakuvan kuvaakaan ei tarvinnut tarkastella, sillä erästä hylättiin neljä juoksijaa ja finaaliin menivät hyväksytyillä suorituksilla Evely Kaasiku ja Karoliina Ukskoski. 

Kuva: Markku Brummer

Toisessa välierässä Tereza Janosikova ei antanut muille mitään mahdollisuuksia vaan piti yhdestä huonosta valinnasta huolimatta tahtipuikkoa hallussaan vakuuttavasti. Ida Haapala sai erään hyvän alun, mutta sortui samaan hylkäyksen aiheuttaneeseen reitinvalintaan kuin edellisen erän naiset. Se aukaisi mahdollisuudet finaalipaikkaan Inka Nurmiselle, jota Venla Taulavuori haastoi tosissaan loppuun asti. 

Alkuun näytti, että naisten kolmannesta erästä tulee juoksukilpailu kaikkien valittua radan C. Pitkän välin reitinvalintaerot saivat kuitenkin erot repeämään melko isoiksi ja lopulta Venla Harjun voitto oli tuloslistan kahden sekunnin eroa selvempi. Loppusuoralla nähtiin tiukka otatus, jossa Maiju Oksanen sai pidettyä Marika Teinin takanaan, joten toinen finaalipaikka tästä erästä Oksaselle. 

Finaalit

Finaaliradat olivat juuri niin taktisia ja fyysisiä kuin Suomen suunnistusmaajoukkueen päävalmentaja Thierry Guergiou etukäteen ennustikin. Miesten finaalissa koko porukka seuraili alussa toistensa tekemisiä ja näytti siltä, että Tuomas Heikkilälle ja Miika Kirmulalle hidas vauhti tässä vaiheessa kelpasi vallan mainiosti ja miehet lukivat tarkasti jo loppuradan ratkaisupaikkoja rennosti letkassa juosten. Varsinkin Heikkilän meno huokui levollisuutta ja itsevarmuutta, vaikka mies pysytteli jonon häntäpäässä. Radan alkuosassa vetäjän paikalla viihtyi Teemu Oksanen, joka joutui kuitenkin antautumaan kun Heikkilä ja Kirmula laittoivat lopun pitkällä välillä isomman vaihteen päälle. Molemmilla miehillä näytti olevan lopussa hyvin voimia kunnon kiriin, mutta Heikkilä sai pidettyä Kirmulan takana. Suomenmestaruus siis tänään Tuomas Heikkilälle, hopeaa Miika Kirmulalle ja pronssia Teemu Oksaselle.  

Kuva: Markku Brummer

Naisten finaalissa ratkaisut tehtiin niin ikään pitkällä välillä. Karoliina Ukskoski oli vaikeuksissa ja pois mitalitaistosta jo radan alkupäässä. Tereza Janosikova yritti pariin kertaan ratkaisua omilla reitinvalinnoillaan, mutta joutui radan loppuosassa takaa-ajoasemaan. Venla Harju puolestaan halusi ratkaista kilpailun ennen loppusuoran aukeamista, mutta kun loppukiritaistoon yrityksestä huolimatta jouduttiin, ei hänestä ollut vastaamaan Janosikovan juoksuvoimaan. Näin siis Janosikova sai Suomenmestaruuden ensimmäisellä kerralla, kun se oli hänelle mahdollista (Janosikova voitti myös viime vuonna, mutta silloin vielä kilpailun ulkopuolisena). Hopealle tänään ylsi Venla Harju ja pronssille Evely Kaasiku.

Kuva: Markku Brummer

D18-sarjassa voiton vei vasta 15-vuotias EsSu:n Anni Jantunen, joka oli ykkönen päivän jokaisessa vaiheessa. Kun Anni otti neljän päivän sisään jo toisen SM-kultansa (maastojuoksussa T15 sunnuntaina), ei tulevan lauantain tavoitteessa taida olla mitään epäselvää. Muut mitalisijat menivät Angelniemen Ankkurien Alisa Emaldynovalle ja Ulvilan Uran Aurora Lehtoselle. Poikien puolella voiton vei Kymin Suunnistajien Rasmus Töyrylä. Hänen takanaan Eero Sorsa (KR) ja Lauri Lakanen (HS) saivat himmeämmät mitalit täsmälleen samalla ajalla.

Maajoukkueen päävalmentaja Thierry Guergiou oli tyytyväinen saadessaan metsämatkojen menestysmiehet Ojanahon ja Kirmulan mukaan sprinttikisoihin. Harmillisesti Ojanahon päivä päättyi jo alkuerävaiheen törmäyksessä tulleeseen ”puujalkaan”, mutta vamma lienee sellainen, että Olli nähdään tositoimissa pian. 

Guergiou kertoi, että sekä miehissä että naisissa jopa 12 urheilijaa kilpailee jaossa olevista edustuspaikoista. Tänään monet heistä antoivat hyviä näyttöjä valintoja varten ja seuraava näytönpaikka onkin jo heti lauantaina Espoon SM-sprintissä.

Teksti: Riikka Ahoniemi

H18-sarjan finalistit
Naisten finalistit
D18-sarjan finalistit
Miesten finalistit