Kilpailuohjeet

Avoin kansallinen Helsinki O-Games -sprintti, aamupäivä- ja iltapäiväkilpailu
9.5.2024 Helsinki/Munkkiniemi-Munkkivuori

Päivitetty: 8.5. klo 14 Maalien sulkemisajat

Säännöt

Kilpailussa noudatetaan SSL:n lajisääntöjä.

Päätoimihenkilöt

Kilpailunjohtaja: Pekka Väisänen
Ratamestari: Hannu Lammi
Tulospalveluvastaava: Timo Kokko 
Ratavalvoja: Ville Koponen, Lynx
Tuomarineuvosto (kansallinen): pj Maritta Nurmi, Vaasan Suunnistajat; jäsenet Kasperi Launis, Raisun Lumous ja Mika Kulmala, Rajamäen Rykmentti
Tiedustelut: Pekka Väisänen, pekka.vaisanen@helsinginsuunnistajat.fi, p. 0400490837
Tiedottaja/lehdistö: Marika Mattila, marika.mattila@helsinginsuunnistajat.fi, p. 0407382603

Maasto ja harjoituskielto

Maasto koostuu kerrostaloalueista sekä niiden väliin jäävistä puistoalueista ja hyväpohjaisista puistometsiköistä. Maasto on nopeakulkuista vähäisillä korkeuseroilla.

Harjoituskielto on SSL:n karttarekisterissä sekä kisasivuilla. Lajisääntöjen kohdan 18.132 mukainen täysi kilpailu- ja harjoittelukielto on voimassa torstaista 25.4. alkaen. Tämän jälkeen kaikki alueella liikkuminen on kiellettyä seuraavin poikkeuksin:

– Turunväylän käyttäminen on sallittu.
– Niissä kohdissa, missä kieltoalue rajoittuu tiehen, katsotaan kieltoalueen puoleisen jalkakäytävän olevan osa kieltoaluetta. Autolla tai julkisella kulkuvälineellä kulkeminen ja vastakkaisen puolen jalkakäytävällä liikkuminen on sallittua.
– Saapuminen kilpailupaikalle ja liikkuminen kilpailupäivänä 9.5. on sallittua järjestäjän erikseen antamien ohjeiden mukaisesti. Saapumisohje julkaistaan tiistaina 7.5 klo 12 mennessä.

Kilpailu- ja harjoittelukielto koskee niin urheilijoita kuin heidän tukihenkilöitään. Kielto on sama SM-kilpailun ja kansallisen kilpailun osalta, ja on voimassa SM-kilpailun päättymiseen asti. Mikäli liikkuminen alueella on välttämätöntä työn, asumisen tai opiskelun takia, ota yhteys kilpailunjohtajaan. Olkaa tarkkana kilpailupäivänä liikkuessanne! Sääntörikkomus johtaa hylkäykseen.

Kartta

Kartan on tehnyt Atte Lahtinen ja se on kauttaaltaan päivitetty huhtikuun 2024 aikana. Kartta on ISSprOM 2019-2 kuvausohjeen uusimman version mukainen, ja esimerkiksi sisältää muutamassa kohdassa uutta 533 Area with obstacles -merkkiä. Kilpailukartat on tulostettu 5/2024. Mittakaava sarjoissa H/D50–80 ja H/D10–14 on 1:3000, muissa sarjoissa 1:4000. Kaikki kartat ovat kooltaan A4 ja muovisuojuksessa. Käyräväli on 2 metriä.

Kielletyt alueet

Sprinttisuunnistuksen normaalit kielletyt kohteet, ks. kuva. Keväällä moni pensasaita on trimmattu matalaksi, ja näitä paikkoja on korostettu maastossa punakeltaisella muovinauhalla. Samoin muita kiellettyjä kohteita on tarpeen mukaan vahvistettu maastossa samalla nauhalla. Violetilla vinorasterilla karttaan merkityt kielletyt alueet on rajattu maastoon punakeltaisella muovinauhalla vähintään niissä kohdissa, joissa alueen reunaviiva on yhtenäinen. Kiellettyjä alueita ja sprinttisuunnistuksen kiellettyjä kohteita valvotaan, ja rike johtaa kilpailijan hylkäämiseen.

Kielletyt autotiet / teiden ylityspaikat

Vilkkaimmin liikennöidyt autotiet on merkitty kilpailukartoissa kielletyksi alueeksi. Jalkakäytävän käyttö on sallittu.

Kilpailussa on muutamassa kohdassa valvottu tienylitys. Sallittu ylityspaikka on merkitty maastoon kuvan mukaisin valko-punaisin muovisin työmaa-aidoin. Kilpailijan tulee ylityspaikan molemmissa päissä kulkea näiden aitojen välistä. Ylityspaikkoja valvotaan, ja oikaiseminen johtaa hylkäykseen.

Keinotekoiset aidat

Maastossa on joitakin ns. ratateknisiä aitoja. Niiden osalta pätee seuraavat säännöt:

  • Paksulla violetilla viivalla karttaan merkityt aidat on merkitty maastoon punakeltaisella muovinauhalla. Näitä on kartassa korostettu kielletyn alueen rasterilla mikäli mahdollista.
  • Mustalla aidan symbolilla merkityt keinotekoiset aidat ovat maastossa joko metallista mellakka-aitaa tai valko-punaista muoviaitaa.
  • Mikäli aita on kartalla vain osassa kilpailun vaiheista, joiden kartassa paikka näkyy, on se merkitty karttaan paksulla violetilla viivalla. Eli jos maasto muuttuu, on muutos aina violetilla värillä.
  • Mikäli aita on sama kaikissa kilpailun vaiheissa, voi merkintä olla tapauskohtaisesti joko musta aidan symboli tai paksu violetti viiva.

Rastinmääritteet

Irralliset rastinmääritteet on saatavilla lähtökarsinassa kilpailun molemmissa vaiheissa. Ks. kohta lähtöjen toiminta. Rastinmääritteille ei ole tarjolla kiinnitysvälineitä. Rastinmääritteet on painettu kaikilla radoilla myös karttaan. Suurin määritteiden koko on 160x50mm.

Leimausjärjestelmä

Kansallisen kilpailun molemmissa vaiheissa käytetään normaalia Emit-leimausta. 

Emit-kortin tarkistus

Emit-kortin toimivuuden voi testata kilpailukeskuksessa. Kilpailija on itse vastuussa Emit-korttinsa toimivuudesta ja siitä, että käyttää lähtöluettelossa järjestäjille ilmoitettua kilpailukorttia. Järjestäjä ei varmista kilpailukortin oikeellisuutta ennen lähtöä, paitsi H/D10–12 -sarjoissa. Jos kilpailija käyttää muuta kuin järjestäjille ilmoitettua Emit-korttia, suoritus hylätään (Lajisäännöt 11.518). Muutokset ilmoitetaan kilpailuaamuna infoon. Muutoksesta veloitetaan 3 €. Emit-tarkistuslipukkeita on saatavilla lähdössä.

Sallitut Emit-kortit

SSL:n sääntöjen mukaan vain alkuperäisessä kunnossa olevien Emit-korttien käyttö on sallittua. Avatun kortin käyttäminen johtaa suorituksen hylkäämiseen. Älkää käyttäkö kortteja, joihin on vaihdettu paristo!

Emit-vuokrakortit

Ilman Emit-numeroa ilmoittautuneille järjestäjä varaa vuokrakortit. Kortit lunastetaan kilpailukeskuksessa sijaitsevasta infosta, vuokra 5 €. Palauttamatta jääneestä vuokrakortista veloitetaan 80 €.

Rastit

Rasteilla on rastiliput ja Emit-leimasimet. Huom! Osa iltapäivän kilpailun rasteista on käytössä myös SM-kilpailun alkuerissä ja B-finaaleissa. Näillä rasteilla on sekä normaali Emit-leimasin että emiTag-leimasin samassa pukissa. Normaalilla Emit-kortilla on tällöin leimattava normaalilla Emit-leimasimella! 

Mallirasti on nähtävissä opaspaalun luona, jossa on myös Emit-testaus.

Sarjat ja matkat

Sarjat, matkat ja rastien määrät ilmoitetaan erillisessä taulukossa kilpailusivulla.

Kilpailunumerot

Kilpailunumeroita käytetään kaikissa sarjoissa. Kilpailunumerot ovat lähtöpaikalla. Kilpailija vastaa itse oman kilpailunumeronsa ottamisesta ja kiinnittämisestä. Omat hakaneulat. Kilpailunumeroa ei saa taittaa.

Lähdöt

Lähtöjen numerointi

Lähtö 2: Helsinki O-Games -sprintti aamupäivä. Etäisyys kilpailukeskuksesta 1100 m.
Lähtö 4: Helsinki O-Games -sprintti iltapäivä sekä B-finaalit. Etäisyys kilpailukeskuksesta 200 m.

Lähtöön 2 on opastus myös autopysäköinnistä.

Lähdön toiminta

– 4 min, kilpailijat kutsutaan lähtökarsinaan. Irralliset rastinmääritteet saatavilla, ei kiinnitystarvikkeita
– 3 min, Emit-nollaus
– 2 min,  H/D10, H/D12 ja H/D14 -sarjoissa mallikartta nähtävillä.
– 1 min, karttasangot, joiden vierellä kilpailija odottaa viimeisen minuutin
– Kartan saa ottaa lähtöhetkellä. Kilpailijan vastuulla on ottaa oikea kartta.

H/D10 ja H/D12 -sarjoissa kartan saa 1 min ennen lähtöä ja toimitsija varmistaa H/D10-sarjalaisille kartan suuntauksen.

Lähdöstä on yhtenäinen viitoitus K-pisteelle kaikissa sarjoissa.

Lähtöluettelot

Lähtöluettelot arvotaan Suomen Suunnistusliiton lajisääntöjen mukaisesti.

Aikataulu

Ensimmäiset lähdöt aamupäivällä klo 10.20, iltapäivällä klo 14.15.

Maali

Kilpailussa käytetään maalileimausta, josta jatketaan välittömästi leimantarkastukseen. Mahdolliset epäselvyydet käsitellään itkumuurilla leimantarkastuksen läheisyydessä. 

Kilpailija ohjataan itkumuurille myös, mikäli maastovalvonta on havainnut kilpailijan kulkeneen kielletyllä alueella tai ylittäneen kielletyn kohteen. Keskustelun jälkeen kilpailun johto voi hylätä kilpailijan. 

Aamupäivän maali suljetaan klo 12.00 ja iltapäivän maali klo 15.40.

Ohjeet keskeyttäneille

Keskeyttäneet ilmoittautuvat maalissa.

Verryttelyalueet

Kilpailusuoritusten jälkeen verryttely on sallittu parkkipaikan ja kilpailukeskuksen välisellä viitoituksella sekä kilpailu- ja harjoituskieltoalueen ulkopuolella.

Vastalauseet

Kansallisessa kilpailussa vastalauseet tehdään SSL:n sääntöjen mukaan viimeistään 30 minuutin kuluttua maalin sulkeutumisesta. Vastalause on tehtävä kirjallisesti itkumuurille. Käytössä on normaali tuomarineuvosto. 

Kilpailukeskus 

Kilpailukeskus sijaitsee Munkkiniemen ala-asteen piha-alueella, Tietokuja 1, Helsinki. Kilpailijoille ei ole tarjolla sisätilaa. Kilpailukeskukseen tulee saapua järjestäjien saapumisohjeen mukaisesti. 

Kilpailukeskuksessa on info, wc:t, ensiapupiste, suunnistustarvikekauppoja ja kahvila, jossa on myynnissä keittoa, kahvia, sämpylää, pullaa ja makkaraa. Seurateltoille ei ole pystytysmahdollisuutta. 

Pesumahdollisuutta ei ole tarjolla järjestäjän puolesta.

Saapuminen ja pysäköinti

Erilliset saapumisohjeet kilpailukeskukseen julkistetaan 7.5.2024 klo 12 mennessä.

Pysäköinti aukeaa klo 7.30. Pysäköintiin ei saa ajaa ennen sitä. Parkkimaksu on 5 €. Maksu ja parkkilipun lunastus kilpailun infosta.

Jalkineet

Suositus on lähtökohtaisesti lenkkari, mutta sadekelillä kannattaa harkita vahvemman pohjakuvion kenkää. Piikkarit ja nastarit on kielletty, ja niiden käyttö johtaa kilpailijan hylkäämiseen.

Palkinnot

Sarjojen parhaat palkitaan yhteistulosten perusteella. Lisäksi on arvontapalkintoja.  

Valokuvaaminen ja videointi

Osa kilpailusta televisioidaan. Maastossa ja kilpailukeskuksessa on kuvaajia ja kuvauslaitteistoja, jotka tallentavat kilpailua ja kisatunnelmia. Kilpailun kuvia voidaan julkaista kilpailun verkkosivuilla ja muissa järjestävän seuran viestintäkanavissa.