Mikä on knock-out-sprintti?

Helsingin Suunnistajat järjestää knock-out-sprintin SM-kilpailun helatorstaina 9.5.2024 Munkkiniemen-Munkkivuoren alueella. Knock-out-sprintti on suunnistuksen kilpailumuotona varsin uusi, ja nyt järjestettävä Suomen mestaruuskilpailu on lajissaan vasta toinen.

SM-kilpailu järjestetään naisten ja miesten pääsarjojen lisäksi 18-vuotiaiden sarjoissa. Knock-out-sprintti on monivaiheinen kilpailu, jossa osallistujia putoaa jokaisen kierroksen jälkeen kilpailusta pois niin, että finaalissa voitosta taistelee viimeiset kuusi kilpailijaa. Jokaisella kierroksella kilpailijat juoksevat lyhyen sprinttimatkan kaupunkimaisemassa suunnistuskartalla. Yhden suorituksen pituus on noin 6–10 minuuttia. 

Sarjoissa järjestetään aamupäivällä ensin karsinnat, joissa osallistujat juoksevat ensimmäisen radan väliaikalähdöin. Kunkin sarjan karsinnasta pääsee 36 kilpailijaa jatkoon erävaiheeseen, jossa siirrytään juoksemaan kuuden kilpailijan erissä. 

Samassa erässä juoksevat kilpailijat lähtevät liikkeelle samaan aikaan ja pyrkivät suunnistamaan radan läpi mahdollisimman nopeasti ja virheettömästi. Vauhdikkaassa lajissa pienikin virhe voi kostautua ja viedä mahdollisuudet selvitä jatkoon.

Erävaiheet muodostuvat alkueristä, välieristä ja finaalista. Jokaisessa sarjassa juostaan kuusi alkuerää, joista jokaisessa on kuusi kilpailijaa. Kustakin alkuerästä pääsee kolme parasta välieriin. Nämä kilpailijat jaetaan kolmeen välierään, joista jokaisessa juoksee taas kuusi kilpailijaa. Jokaisesta välierästä pääsee kaksi parasta finaaliin. Finaalissa voitosta taistelee siis kuusi kilpailijaa. 

Sekä SM-kilpailun kartta Munkkiniemen-Munkkivuoren alueelta että ratamestarin suunnittelemat radat ovat suuri salaisuus siihen asti, kun kilpailija saa kartan käteensä lähtöhetkellä. Erävaiheiden radoissa voidaan käyttää hajontaa. Hajonta tarkoittaa joko sitä, että kilpailijoiden juoksemat rastivälit ovat samat mutta osittain eri järjestyksessä, tai että kilpailija valitsee itse hajonnan useamman vaihtoehdon väliltä juuri ennen lähtöä. Hajonnan käyttämisestä kilpailussa ei kerrota etukäteen, mikä lisää jännitystä sekä kilpailijoiden että katsojien kannalta. 

Päivä on kilpailijoille pitkä ja vaatii kestävyyttä, vaikka itse kilpailusuoritukset ovat lyhyitä ja kovavauhtisia. Finaaliin päästäkseen on sprintattava kolme kertaa. Neljännessä suorituksessa finaalissa urheilijan on annettava kaikkensa, jos haluaa yltää palkintopallille. Erävaiheiden välissä kilpailijat joutuvat viettämään aikansa järjestäjän määrittelemällä karanteenialueella. Kilpailijat eivät saa käyttää esimerkiksi puhelinta, jolla voisi seurata kilpailun etenemistä muiden osalta. 

Knock-out-sprintin SM-kilpailua voit seurata tv-lähetyksenä ISTV:n kautta, mutta se on mielenkiintoinen laji seurattavaksi myös paikan päällä: Helsingin kaduilla on mahdollista nähdä tositoimissa lajin huiput lähietäisyydeltä. Olet lämpimästi tervetullut seuraamaan jännittävää kilpailua ja kannustamaan urheilijoita riippumatta siitä, onko knock-out-sprintti sinulle entuudestaan tuttu!